Arkiv, december 2019

Förlagsklubben på Norrbacka tryckeri!

Vi har varit på mycket uppskattat besök på Norrbacka tryckeri - ett av få tryckerier i Sverige som fortfarande använder sig av tekniken boktryck eller högtryck, där infärgade upphöjda klichéer trycks in i pappret. Idag trycker de främst med klichéer men har också bly- och trätyper. Norrbacka erbjuder också blindprägling, stansning och foliering. Man använder helst obestruket papper för att framhäva trycket med känsla.

Följ med Förlagsklubben på unik förlagsresa till Kraków i vår!

Under hösten har vi återigen stiftat bekantskap med ett stort polskt författarskap med Nobelpristagaren Olga Tokarczuk. Polen är med sina ca 40 miljoner invånare en i svenska mått mätt enorm marknad. Den polska förlagsbranschen är utspridd till olika städer där Warszawa och Kraków är de dominerande där de äldsta och även ledande förlagen finns. Trots att det finns stora förlagsgrupper med en bred utgivning, så frodas många mindre förlag runt om i landet.

Välkommen till 2021!

Vårprogrammet kördes igång direkt den 14 januari med en mycket uppskattad inspirationsföreläsning om digital typografi med Eva Wilson. Under januari kommer vi att erbjuda bland annat en favorit i repris ”Sakprosans dramaturgi” med Martin Kaunitz (21 januari) och i februari börjar vi med en helt ny kurs ”Projektledning av illustrerade böcker” (4 februari). Andra spikade webbkurser som ges är ”Bokens fysik – ett föredrag om tryck, trender, tekniker och material” med Zane Johansson (9 februari) samt ytterligare en favorit i repris ”Språkriktighet ”med Språkrådets Gabriella Sandström.