Att möta en förlagsvärld i förändring

Förlagsklubben har en bred och uppskattad verksamhet för alla förlagsanställda och frilansare ända sedan 1967! Med största sannolikhet har förlagsbranschen många utmaningar framför sig under 2013 och i en svacka är det smart att gasa, kompetensutveckla och nätverka. Här bidrar Förlagsklubben med förlagsinriktade utbildningar, medlemsträffar, seminarier och förlagsträffar med fokus på aktuella branschfrågor. Vi i styrelsen är glada över intresset för föreningens verksamhet och temat för 2013 är ”Att möta en förlagsvärld i förändring”. 

Under denna vår har vi anordnat uppskattade kurser, bland annat en förlagsanpassad grundkurs i Indesign, hur du gör e-böcker i Indesign, förlagsekonomi och hur du arbetar med översättningar. Vi inbjöd även till välbesökta medlemsträffar i olika brännande ämnen som ”Fritt eller Gratis - den digitala bokens framtid.” Förlagsklubben satte punkt för Strindbergsåret genom att besöka Strindbergsmuseet, där docent Per Stam också berättade om den långa och mödosama vägen för att ta fram nationalupplagan. Vårens förlagsbesök gick till Leopard - en ytterst spännande kväll då vi fick ta del av förlagets framgångssaga och några hemlisar gällande höstens lista. På BokBaren by Förlagsklubben kunde förlagsfolk onsdagar gå för lite avslappnat after work . Dock blickade vi även internationellt och i maj 2013 bar det iväg på en förlagsresa till Köpenhamn, tillsammans med systerföreningen Förlagsklubb Syd, under vilket vi besökte en agent och flera av de tongivande förlagen.

Under sommaren tar Förlagsklubben lite paus, men vi lovar ett bra och varierat program för hösten. En fortsättningskurs i Indesign (men även en grundkurs) och en kurs kring det framtida medielandskapet, bland annat om sociala medier... Om du själv har tankar kring något som du skulle vilja veta mer om, mejla gärna någon av oss i styrelsen med tips! Ett förlagsbesök står naturligtvis också på listan, liksom något spännande kulturellt evenemang. 

Tänk på att stötta vår verksamhet!

Väl mött i höst!

Danuta

Ordförande Förlagsklubben