Förlagsklubben besökte tidningen Vi läser!

Den 9 oktober besökte Förlagsklubben Vi läser på deras redaktion på Riddarholmen. Tidningens chefredaktör Jonas Eklöf berättade med inlevelse och humor om hur det går till när tidningen sätts samman och alla intressanta reportage planeras. Tillsammans med litteraturredaktören Yukiko Duke bjöd han sedan på en rad praktiska tips för hur förlagen kan väcka redaktionens intresse för sina böcker.

Man ska aldrig tveka att höra av sig men gärna fundera på vad bokens ”krok” är – vad är det särskilda med boken och finns det rentav någon intressant historia runtomkring den? Allt behöver bara vara sammanfattat i några rader i ett mejl. Och fler hängivna redaktörer och förläggare får gärna ta direktkontakt, påpekar både Jonas och Yukiko.

– Det är ju ni som kan böcker bäst och älskar dem mest på förlaget!

Och skicka alltid med en pdf på en gång. Jonas och Yukiko och gänget kan kolla på pdf:en så snart de har en stund över – och så lättar det dessutom lite på trycket från alla högar av fysiska böcker som kommer in dagligen (det gick knappt att se Jonas Eklöfs skrivbord under högarna).

Sist men inte minst: bjud gärna över Jonas på en fika på förlaget för att presentera era böcker. Det enda han kräver till kaffet är att också få en glimt av listan för kommande års böcker – samma sak gäller nämligen med tidningen Vi läser som för förlagen och deras utgivningslistor: lång framförhållning och en önskan att alltid vara först med en riktigt, riktigt bra berättelse.