UPPSKJUTET! Vem skriver läromedel och hur skiljer det sig från att skriva skönlitterärt?

Tyvärr måste vi ställa in föredraget. Vi kommer dock återkomma i höst så håll ögonen öppna efter nytt datum!!

Hur kom det sig att svenskläraren Pär Sahlin började skriva läromedel? Och hur kombinerar man pedagogiska drivkrafter, visioner och författarens kreativitet med fungerande elevtilltal och gällande myndighetskrav? Och vad är egentligen definitionen av ett läromedel?

Möt författaren Pär Sahlin i ett samtal med projektledaren Martina Mellin från Natur & Kultur om hur läromedelsförfattande skiljer sig från annat skrivande, hur det är att skriva tillsammans med personer man inte själv valt att samarbeta med, eller som aldrig tidigare skrivit ett läromedel?

Det finns många likheter mellan läromedel och allmän litteratur och utgivningsbeslut fattas efter kvalitet och efterfrågan, men vilka läromedel som ges ut handlar också om hur stora barnkullar som finns och Skolverkets styrdokument. Pär har erfarenhet både av att ha arbetat med böcker som förlaget initierat och projekt som han själv tycker saknas i undervisningen. Och eftersom det är många personer inblandade har projektledaren en viktig roll. Någon måste ha överblicken framåt och bakåt och se den enskildes önskan kontra kollektivets …

För den redaktör (frilansande såväl som anställd) som arbetar med läromedel är det omfattande projekt som ofta pågår i flera år. Man arbetar ofta tätt med projektledaren, formgivarna och författarna.

Pär Sahlin har skrivit mer än 50 böcker inom läromedel på Natur & Kultur. Han är bland annat författare till Fixa genren, Fixa texten och Klara svenskan. Dessutom har han skrivit skönlitterära böcker för mellanåldern på Idus och Hegas förlag, bland annat fantasyserien Solhjärtats hemlighet och Leo och lögnerna.

Martina Mellin är projektledare på Natur & Kultur och arbetar med svenskutgivning mot högstadiet och gymnasiet. Hon är även utbildad gymnasielärare i svenska och engelska.

Var: hos Förläggareföreningen, Drottninggatan 97, 5 tr
När: tisdagen den 5 april, kl 17.30 UPPSKJUTET TILL I HÖST
Pris: 50 kr (betalas på plats)
Vin (för 20 kr), alkoholfri dryck och lättare tilltugg serveras under kvällen.

Anmäl dig senast den 1 april till jenny@tenenbaum.se.

Obs! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller..

VÄLKOMMEN!

Sista anmälningsdatum
Datum
Plats
Förläggareföreningen, Drottninggatan 97, 5 tr.