NY! Fortsättningskurs: Att göra e-böcker i InDesign

Sedan Förlagsklubben började lära ut hur man producerar e-böcker har mycket hänt! Marknaden har växt både i Sverige och globalt, och läsverktygen har blivit både fler och bättre - oavsett om man läser e-böcker i läsplatta, tablet, mobil eller till och med datorn. Dessutom har själva e-boksformatet blivit mer kraftfullt; från att mest utgöra en digital kopia av pappersboken har den nu fått möjlighet att bättre utnyttja de möjligheter som den digitala tekniken erbjuder.

Ett återkommande önskemål från de som deltagit i Förlagsklubbens grundkurs har varit en kurs som visar hur man “tar nästa steg”. Det kan exempelvis handla om att man vill göra ännu finare och bättre e-böcker av klassisk typ, men det finns också de som vill lägga till någon av de nya, lite mer avancerade funktioner som nu är möjliga. Dessutom fanns det områden som vi av tidsskäl bara hann beröra väldigt kort, eller inte alls, i grundkursen. Vi har nu därför tagit fram en fortsättningskurs där vi under en heldag samt en följande återsamling fokuserar på flera spännande områden:

Metoder och knep för att skapa en mer attraktiv e-bok
Arbetsflöde för att skapa en e-bok från scratch (istället för att exportera en färdig InDesign-fil)
Skillnaden mellan de klassiska flödande e-böckerna och de nya med s.k. fastlayout
Att skapa en e-bok i InDesign utifrån importerat innehåll från Word
Att lägga in moderna element som ljud och video
Hur man kan lägga till interaktivitet till en e-bok och vad det kan användas till
Att spara tid och/eller standardisera layouten genom att återanvända stilmallar
Att arbeta effektivare i InDesign genom att hitta och installera smarta script

Precis som i den nya grundkursen kommer kursdagen att följas av två veckors supporttid när deltagarna har möjlighet att skicka frågor via mail till kursledningen. Tanken är inte bara att ge mer kunskap för kursavgiften, utan även att sporra deltagarna att snabbt komma igång med sin egen e-boksproduktion. Enklare frågor kan besvaras direkt medan mer komplicerade frågor kan få vänta till den återsamling som äger rum ungefär en månad efter kursen. Då återsamlas vi för där man både kan få svar på frågor och utbyta erfarenheter om problem och lösningar. För de som inte kan eller vill närvara fysiskt går det bra att koppla upp sig till återsamlingen via webben.

Den här kursen är lämplig även för den som har läst Förlagsklubbens grundkurs eller som har skaffat sig motsvarande kunskaper på annat sätt. Om du har gått grundkursen tidigare men känner dig lite rostig så planerar vi underlag som ger dig möjlighet till förberedelse där vi har som mål att hjälpa dig att repetera det viktigaste och fräschar upp kunskaperna från sist.  

Den första kursdagen äger rum i en kurslokal med Windows-datorer och all nödvändig programvara. Om du hellre använder Mac och har en bärbar dator så går det bra att använda sig av den, men kontakta i så fall den kursansvarige i förväg för att försäkra dig om att du har den senaste versionen av de program som behövs under kursen. (InDesign CC finns i en 1-månads trialversion som räcker utmärkt för kursen.)

Kursledaren Esbjörn Hyltefors har arbetat med digitala böcker hos både Natur & Kultur, Bonnierförlagen och Elib. På uppdrag av Svenska Förläggareföreningen har han skrivit rapporten ”Epub – lätt att göra?” och har tidigare hållit flera uppskattade kurser för Förlagsklubben.

KURSDAG

Datum: 3 november
Tid: 09.00-16.00
Plats: LabCenter, Oxtorgsgränd 2

ÅTERSAMLING

Datum: 24 november
Tid: 18.00-20.00
Plats: Förläggarföreningen, Drottninggatan 97, 5 tr.

PRIS: 2800 kr

Fika, lunch och kursmaterial ingår.

Observera att medlemskap i Förlagsklubben är obligatoriskt och att avbokning och återbetalning av anmälningsavgiften på grund av sjukdom endast gäller mot uppvisande av läkarintyg.

Avancerad
Sista anmälningsdatum
Datum