Jag beundrar allt engagemang som finns i branschen

Den här tidpunkten är en av bokbranschens mest intensiva. Jag beundrar allt engagemang som finns i branschen, alla timmar som läggs ner på att ta fram bra titlar och hela den bredd som finns på den svenska bokmarknaden. Svenskar är, med sina nio miljoner, ett läsande folk. Låt vara att även läsvanor och plattformar förändras.. 

Dagarna blir något kortare, något mörkare och vi blir varse de utmaningar och osäkerheter som den svenska bokbranschen står inför. Upplagorna sjunker och det ser ut som om “vargen” Amazon många nervöst diskuterat i åratal är på väg att förändra villkoren för både författare och förlag. Det ser ut som om det blir en kamp mellan nya digitala affärsmodeller och gamla förlagstraditioner från Gutenberg som har potential att vända upp och ner på bokmarknaden så som vi känner den...

Oavsett alla orosmoln, så är det en intressant tid vi lever i. Vi på Förlagsklubben brinner för att ge våra medlemmar möjlighet att träffa tongivande personer i branschen, tillgång till nätverk och, sist men inte minst, möjlighet till att lära sig mer inom yrkesområdet genom förlagsanpassade kurser. Den 3 oktober höll Förlagsklubben en uppskaddad Grundkurs Att illustrera i Illustrator för dem som ville lära sig illustratörens huvudverktyg, vilket med hög sannolikhet innebär att vi under våren återkommer med en fortsättningskurs. Missade du grundkursen Att bryta böcker i InDesign eller blev sjuk när grundkursen i Photoshop gick, så kommer ett tillfälle i vår!

Vi vet att många uppskattar vår verksamhet och antalet medlemmar ökar stadig och vi siktar mot att bli 500 medlemmar. Vi vill och behöver bli fler, så tipsa gärna kollegor och andra i branschen om vår verksamhet!

Väl mött i höst!

Danuta

Ordförande