NY! Grundkurs: Att göra e-böcker i InDesign

I takt med att e-boken blivit ett allt populärare bokformat på marknaden har det också blivit enklare att producera e-böcker. Snabbast och bäst resultat får man med det verktyg som många redan använder för att producera pappersböcker, nämligen InDesign. I sin senaste version har Indesign CC tagit flera stora steg framåt och är nu ett mycket användbart redskap för att producera e-böcker.

Kursledaren Esbjörn Hyltefors går under en intensiv kursdag igenom hur man snabbt och enkelt konverterar en bok från InDesign CC till Epub, det filformat som har kommit att bli det ledande e-boksformatet i Sverige och världen. Du får själv bygga en e-bok med hjälp av exempelfiler som vi tillhandahåller. Under kursdagen får du bland annat lära dig:

Vad är en e-bok är och hur är den uppbyggd?
Likheter och skillnader mellan att producera en pappersbok och en e-bok
Skillnaden mellan s.k. flödande och fastlayout
Ett arbetsflöde med checklista för bra resultat
Valideringsmetoder för den färdiga e-boken
Tips och trix som förenklar arbetet.

En erfarenhet från tidigare kurstillfällen är att kursen i sig har varit väldigt uppskattad, men att vissa deltagare haft svårt att komma igång med att göra e-böcker på egen hand, speciellt om de inte satt igång genast, utan börjat glömma det som de lärt sig. Vissa deltagare har också kommit på nya frågor först efter kursens slut, när de börjat producera sina egna e-böcker.

Vi har därför utvecklat grundkursen med mål att göra den ännu lite mer värdefull i praktiken: Vid kursdagens slut får alla deltagare som vanligt sitt diplom, men även en hemläxa med färdiga exempelfiler för att snabbare komma igång med sin egen e-boksproduktion. (Det går givetvis även bra att arbeta med eget material.) Under de kommande två veckorna tar kursledningen emot supportfrågor via mail. Enklare frågor får deltagarna svar på direkt, medan svårare frågor sparas till en återsamling ungefär en månad efter kursdagen. Då samlas vi under en kväll där man både kan få svar på frågor och utbyta erfarenheter om problem och lösningar. För de som inte kan eller vill närvara fysiskt går det bra att koppla upp sig till återsamlingen via webben. Denna återsamlingskväll är självklart frivillig!

Denna grundkurs är lämplig även för dig som inte har teknisk bakgrund eller tidigare erfarenhet av e-boksproduktion.

Den första kursdagen äger rum i en kurslokal med Windows-datorer och all nödvändig programvara. Om du hellre använder Mac och har en bärbar dator så går det bra att använda sig av den, men kontakta i så fall den kursansvarige i förväg för att försäkra dig om att du har den senaste versionen av de program som behövs under kursen. (InDesign CC finns i en 1-månads trialversion som räcker utmärkt för kursen.)

Återsamlingskvällen (18.00 – ca 20.00) äger rum i en föreläsningssal till vilken du, om du har behov, tar med dig din egen bärbara dator.

Övningsmaterial, lunch och fika ingår under den första kursdagen, medan fika ingår under återsamlingskvällen.

 Esbjörn har arbetat med digitala böcker hos både Natur & Kultur, Bonnierförlagen och Elib. På uppdrag av Svenska Förläggareföreningen har han skrivit rapporten ”Epub – lätt att göra?” och har har tidigare hållit flera uppskattade kurser för Förlagsklubben.

KURSDAG

Datum: 8 oktober
Tid: 09.00-16.00
Plats: LabCenter, Oxtorgsgränd 2

ÅTERSAMLING

Datum: 20 oktober
Tid: 18.00-20.00
Plats: Förläggarföreningen, Drottninggatan 97, 5 tr.

PRIS: 3500 kr

Fika, lunch och kursmaterial ingår.

Observera att medlemskap i Förlagsklubben är obligatoriskt och att avbokning och återbetalning av anmälningsavgift på grund av sjukdom endast gäller mot uppvisande av läkarintyg.


Grundläggande
Sista anmälningsdatum
Datum