Var envis..Var nyfiken..Var uthållig..

En redaktör är den ensamme författarens bästa vän, påpekade Dan Israel helt riktigt under sitt kortseminarium där han även passade på att delge oss sitt testamente efter ett lyckosamt yrkesliv på Ordfront, Norstedts och Leopard förlag: 

1. Var envis. Satsa på det du tror på (och håller du på tillräckligt länge så kommer du att få vinden i ryggen)

2. Uthållighet ger förtroende

3. Var nyfiken. Lita på ditt eget omdöme. (Om du tycker något är bra så finns det troligen fler som tycker det.) Håll en tydlig linje och var inte rädd för att göra något oväntat.
 
4. En förläggare och redaktör är en författares bästa vän till den ensamme författare. Våga vara ärlig, stötta och var ett bollplank till författaren.

Att redaktören är författarens bästa vän bekräftades av Jens Lapidus som intresseväckande berättade om att litteraturen betyder mycket även för dem som sitter häktade eller i fängelse med liten eller ingen kontakt med andra människor. Han avslutade sitt tacktal till årets prisvinnare Katarina Ehnmark Lundqvist med att konstatera att: "Utan Kattis medverkan skulle det inte bli de böcker som jag vill skriva." Det är alltid lika roligt att gratulera prisvinnaren till Redaktörspriset!

Förlagsklubben har en bred och uppskattad verksamhet ända sedan 1967. Vi är idag ca 500 medlemmar och de kurser, förlagsträffar och fester vi ordnat har överlag visat sig vara mycket populära! I maj genomförde vi en mycket uppskattad förlagsresa till Helsingfors, både av oss som deltog och de förlag som vi besökte. Vi fick en unik inblick i vårt grannland och kan utan att överdriva säga att vi just nu är bland dem i Sverige som har bäst koll på den finska och finlandssvenska förlagsvärlden!

Efter en intensiv vår, så börjar vi även titta på höstens kurser som alla är anpassade till förlagsvärlden. Här är några axplock:

  • Grundkurs Att bryta böcker i Indesign CS6 - vår mest populära kurs! 15-16 september
  • Grundkurs Att behandla bilder i Photoshop - en nyhet som snabbt blir fullbokad! 23 september
  • Fortsättningskurs Att bryta böcker i Indesign CS6 - för dig som vill utvecklas vidare! 12-13 november

En spännande nyhet är Grundkurs i PowerPoint i november. Vi kommer även till hösten att lansera en helt omarbetad och rykande ny kurs som ger dig kunskap om Att ta fram e-böcker med InDesign; två heldagar Grund respektive Fortsättning. Se mer information på startsidan! Värt att nämna är två kulturbesök som bär av till två av Stockholms äldsta byggnader som stått värd för många historiska händelser; Riddarkyrkan respektive Storkyrkan.

Självklart fortsätter även vår uppskattade verksamhet på BokBaren. Under hösten drar vi igång en satsning och gör flera förlagsbesök, både på stora och små!

Men det händer även mer, så läs våra nyhetsbrev och håll utkik på FB eller vår hemsida!  Vi på Förlagsklubben brinner för att ge våra medlemmar möjlighet att träffa tongivande personer i branschen, tillgång till nätverk och, sist men inte minst, möjlighet till att lära sig mer inom yrkesområdet genom förlagsanpassade kurser.

Tipsa gärna era kollegor eller vänner i förlagsbranschen om Förlagsklubben! Det är bara ni som kan göra Förlagsklubbens verksamhet meningsfull och relevant.

Danuta, ordförande