Förlagsklubben i Italiens förlagshuvudstad Milano!

Förlagsklubbens resa våren 2018 gick till Milano!

Saviano, Silvia Avallone – de senaste åren har vi pratat om italienska författare som aldrig förr. Italien är med sina ca 60 miljoner invånare en i svenska mått mätt enorm marknad. Den italienska förlagsbranschen är koncentrerad till Milano och domineras av tre stora förlagsgrupper, som sinsemellan äger ett stort antal förlag. Störst är Mondadori, följt av Agostini och Mauri Spagnol. Det största oberoende förlaget är familjeägda Feltrinelli, som även har en stor kulturstiftelse och är en viktig aktör på bokhandelsmarknaden. De italienska förlagen och deras läsare finns huvudsakligen i norra Italien och en viktig fråga idag är hur de ska locka nya läsargrupper.

Förlagsklubbens medlemmar - förläggare, redaktörer och annat bokfolk - åkte i början av maj för att ta del av italiensk förlagskultur och knyta kontakter. Vi promenerade genom det vackra Milano i vårregnet och blev mycket väl mottagna av den italienska Förläggareföreningen AIE, stora förlagsgrupper som Mondadori, Mauri Spagnol och Feltrinelli samt små profilförlag som Iperborea och Sem.

Särskilt minnesvärda var besöken på Iperborea, som huvudsakligen är inriktad på nordisk litteratur och har satsat på en egen bokhandel med espressobar samt på det nya uppstickarförlaget Sem, som har en egen klubbscen i källaren för litteratur och jazz. 

Håll utkik och följ med på vår nästa förlagsresa!