Vinnaren av Redaktörspriset är...

… Ylva Blomqvist från Rabén & Sjögren! 
Juryns motivering lyder för vinnaren av 2012 års Redaktörspris:

Med sin osvikliga språkkänsla och skarpa lyhördhet för författarröstens särart ger sig inte Ylva Blomqvist förrän hon i osjälvisk och noggrann nit förvandlat ett manus från ”bra” till ”Augustprisklass”. Varje författare kan känna sig trygg i hennes ödmjuka och bestämda sällskap, som i kombination med en stor portion humor gör samarbetet med henne både roligt och infallsrikt.

Något om Ylva

Ylva Blomqvist har arbetat som förlagsredaktör för barn- och ungdomsböcker sedan 2006, först på Tidens förlag och därefter på Rabén & Sjögren. Dessförinnan var hon redaktör på Barnens Boklubb. Ylva Blomqvist har arbetat med författare som Ingelin Angerborn, Petter Lidbeck, Johanna Lindbäck, Ingrid Olsson och Lisa Bjärbo, för att nämna några.

Det bästa med jobbet som redaktör, enligt Ylva Blomqvist, är att man får arbeta som professionell läsare: ”Man får alltså läsa på arbetstid Och sen är ens jobb att tillsammans med fantastiska författare, illustratörer och formgivare göra så bra böcker som möjligt. Det är sjukt hur bra man har det egentligen!” Vad är då det sämsta med jobbet, om man frågar Ylva Blomqvist: ”Jag tror att nästan alla redaktörer lider av tvångssyndrom. Och i det här jobbet uppmuntras tvångssyndrom – man dubbelkollar inte, man trippelkollar! Hur lång tid tar det egentligen att dö av brandrök? Om 9 september är en onsdag, är det då riktigt att huvudpersonen får lördagsgodis 27 september? Man skulle kunna uttrycka det som att tvångssyndrom är en hederssak.”

Om det är nyttigt kan man förstås fråga sig, en bra egenskap om man är redaktör verkar det dock vara, och en bidragande orsak till belöningen med redaktörspriset kanske. 

Några författarröster om Ylva Blomqvist:

Hon har en fantastisk känsla för språket i allmänhet och en lyhördhet för författarens ”eget språk” i synnerhet. Hon är ödmjuk och bestämd i en perfekt kombination, inkännande både vad gäller texten och författaren och lätt att kommunicera med. Hon får mig helt enkelt att känna mig trygg!
Ingelin Angerborn

Redaktören ska pusha och vara bestämd, men måste ändå vara följsam och inte ta över för mycket. Ylva Blomqvist klarar allt det här galant och får dessutom på köpet författaren att känna sig så duktig genom hela processen. Ett extra plus för hennes nitiska tålamod som gör att hon drar igenom texten fem vändor till, långt efter att författaren ledsnat. 
Johanna Lindbäck

Jag har haft en mängd redaktörer genom åren. Alla har varit bra, ingen har varit i närheten lika briljant som Ylva Blomqvist. Flera av de böcker som jag gett ut på Rabén & Sjögren har jag i första hand skrivit för chansen att få jobba med Ylva. 

Petter Lidbeck