Förlagsklubben goes London

Under två inspirerande majdagar besökte vi - 18 förväntansfulla medlemmar från Förlagsklubben Stockholm och Förlagsklubben Syd - fyra vitt skilda förlag som gav oss en god inblick i den brittiska förlagsvärlden utifrån olika perspektiv och arbetssätt. Vi träffade också den agent som lyckades fånga in Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Vi avslutade med en guidad tur i den charmiga stadsdelen Bloomsbury där vi spanade in litterära adresser och såg även liberalismens företrädare Jeremy Bentham som sitter uppstoppad i universitetets foajé - för att även efter döden överblicka att allt går rätt till..

Några röster..

Tack för en kanontrevlig resa och speciellt Tack till dig Petra Ward för bra planering! Det har verkligen varit toppen från början till slut och många trevliga, intressanta samtal har jag haft! Maria de Flon, Liber

Tusen tack för härliga och minnesvärda London-dagar! Eva Trädgårdh, frilans

Det var en fantastisk inspirerande resa. Den var jättebra ordnad och en riktigt energikick. Carolina Lindahl, Liber

Tack för superproffsigt och trevligt arrangemang! Många fina minnen och en hel massa inspiration fick jag med mig. Jenny Lindblad, Lyth & co

Jag ansluter mig till skaran som tackar och bockar för en underbar resa, så fint anordnat av er på Förlagsklubben och inte minst Petra! Är tillbaka i Stockholm full av energi och inspiration. Laura Mendez, Lättläst förlag

Instämmer med tidigare talare! Kajsa, Lind & co 

Vi besökte...

Dorling Kindersley

Ett verkligt internationellt förlag som är en del av Penguin, idag världens största förlag, och vi besökte deras gemensamma kontor på The Strand. Chefen med ansvar för internationella rättigheter berättade om förlagets historia och dagens utmaningar, medan Jane Bull - världskänd författare i handarbetskretsar - beskrev hur de kreativt arbetar för att skapa en riktigt internationell storsäljare i vitt skilda länder.

Quercus

Vi träffade agenten som satsat på översatt litteratur och som introducerade Henning Mankell och Peter Høeg för den engelskspråkiga världen. Mest känd är han dock för att ha köpt de engelska rättigheterna till Stieg Larsson åt Quercus och därmed startat en enorm framgångssaga för det förlaget. 

Octopus Publishing Group

Octopus har en stark profil på den engelska marknaden och ingår i den stora Hachette-gruppen, där även förlag som Conran Octopus, Hamlyn och Mitchell Beazley ingår. Vi träffade säljchefen för den engelska marknaden och marknadschefen som berättar om läget på marknaden idag, efter flera krisår och kedjor som gått i konkurs. 

Michael O’Mara Books

Ett prisbelönt, självständigt förlag som lyckas pricka in framgång efter framgång. Har en historia av att ge ut kontroversiella biografier (t.ex. Diana – Her True Story, som Diana själv i hemlighet spelat in åt förlaget och där hela historien om Charles och Camilla Parker Bowles avslöjades) och har världsrekordet för världens snabbast utgivna bok – 72 timmar från att det sista ordet skrevs till att böckerna fanns i handeln. Ger också ut bästsäljande barnböcker. Vi träffade en av grundarna som berättade om hur det är att aldrig ta fingret från pulsen och driva ett eget framgångsrikt förlag. 

Här i Quercus fantastiska trädgård med hunden Myszka som övervakar förlagets verksamhet! Foto: Louise R. Ehinger