Besök Riddarholmskyrkan - en av Stockholms äldsta byggnader!

Riddarholmskyrkan ligger på Riddarholmen mitt i Stockholm och är en av stadens äldsta byggnader. Kyrkan stod troligen färdig redan omkring år 1300 och var då en del av ett gråbrödrakloster. Med stormaktstidens 1600-tal fick det gamla klostret en ny uppgift. Gustav II Adolf beslöt, inför sin avresa till Tyskland, att om han föll i kriget skulle han begravas här. Därmed etablerades en ny kunglig begravningstradition som fortlevde fram till Gustaf V:s begravning 1950.

Några av de mest namnkunniga regenter som ligger i kyrkan är Karl XI, Karl XII, Gustav III och Karl XIV Johan. Kyrkorummet i sig är ganska märkligt då väggarna är rikt behängda med vackert målade vapensköldar. Villkoret för att få vapenskölden upphängd här är att ägaren skall ha belönats med serafimerorden. Detta är idag inte så vanligt, men traditionen som sådan etablerades redan i mitten av 1700-talet.

Följ med på visning av Riddarholmskyrkan och dyk ner i en rejäl portion kyrkohistoria, medeltidshistoria, stormaktshistoria, stockholmshistoria. Visningen tar ungefär 1 timme.

Datum: 2 september
Tid: 17.30
Plats: Riddarholmskyrkan
Pris: 100 kr (betalas på plats)

Anmälan sker till: forlagsklubben.sthlm@gmail.com
Sista anmälningsdatum
Datum
Plats
Riddarholmskyrkan, Birger Jarls Torg 3, Stockholm