Bokbranschens Redaktörspris 2018 tilldelas Sara Arvidsson, Albert Bonniers Förlag.

Juryns motivering:

Med sin osedvanligt lyckade blandning av ordning, kreativitet och exakt öga för varje detalj, lotsar hon alla tänkbara projekt i hamn. Hon är en nytänkande redaktör som vågar arbeta utanför de traditionella ramarna. Med stor omsorg om såväl det ”låga” som ”höga” i språket kombinerar hon textfantastens kompetens med en osviklig känsla för grammatikens rytmer.

Om Sara Arvidsson:

Sara Arvidsson har arbetat på Albert Bonniers Förlag sedan 2012. Dessförinnan drev hon bland annat ett förlag åt Sveriges Elevkårer, samt frilansade som korrekturläsare och språkgranskare för tidskrifter, reklambyråer och kulturinstitutioner.

Sagt om Sara Arvidsson:

Jonas Hassen Khemiri, författare, Augustpristagare 2015, aktuell i höst med sin nya roman Pappaklausulen:

Sara Arvidsson är en fantastisk redaktör. Lyhörd, observant, entusiastisk, tålmodig, med en sällsynt kombination av extrem textnördighetskompetens och ovärderlig grammatisk rytmkänsla. Jag är väldigt tacksam över att hon finns och ser fram emot att jobba med henne igen.

Ingrid Elam och Jerker Virdborg, båda författare och redaktörer för nyutkomna Svenska noveller: från Almqvist till Stoor:

Sara Arvidsson har med sin lugna noggrannhet, sitt vänliga tålamod och sin aldrig sinande förmåga att ge glad uppmuntran när den som bäst behövts gjort vårt arbete med Svenska noveller till ett äventyr utan alltför många stötestenar på vägen. Vi har hela vägen arbetat på i trygg förvissning om att Sara i kraft av sitt kunnande rättade alla våra misstag och löste alla våra problem. Det har varit ett privilegium och ett nöje att få verka under hennes redaktörskap.

Niclas Hval, översättare, bl.a. av En kort krönika om sju mord av Marlon James:

Sara Arvidsson visar ovanligt stor omsorg om det låga språket – talspråket, slangspråket, det fula och ibland kränkande språket. Lägg därtill en förmåga att navigera i kaos och vårda kaoset när det är det som krävs; hon kan låta det som bör skava få skava, utan att missa ställen där skavet bara är slarv eller feltänk från författarens eller översättarens sida.

Prisnämnd för redaktörspriset 2018 är: 

Bertil Wahlström, J.A. Lindblads Bokförlag samt representant för Understödsfonden; Elnaz Baghlanian, Atlas; Johanna Haegerström, Albert Bonniers Förlag; Esbjörn Knutsson, Akademibokhandeln, Sofia Brattselius Thunfors, Piratförlaget, Anders Bergman, Natur och Kultur, Anja Eriksson, Opal och Förlagsklubben samt Stefan Skog, Bokförlaget Nona.

Redaktörspriset 25 år!

Detta är den tjugofemte årgången av priset, som förutom ett diplom också består av prissumman 10 000 kronor. Vinnaren presenterades vid Förlagsklubbens årsfest den 17 maj.

Sara Arvidsson kan nås på telefon 070-7331519.

Ev. frågor kan också besvaras av Stefan Skog, Bokförlaget Nona,

070-205 37 35.

 

Förlagsklubben 
c/o Svenska Förläggareföreningen
Drottninggatan 97, 5 tr,

113 60 Stockholm.

Tel: 08-736 19 65. Fax: 08-736 19 64.

www.forlagsklubben.se