Förlagsklubben på Semic och Storytel

Förlagsklubben har i höst gästat både Semic och Storytel. På ett sätt är de två förlaget sina motsatser: Semic är det anrika förlaget med en lång historia av traditionell utgivning, medan Storytel är det unga förlaget som går i bräschen för nya format. Men man kan även säga att de båda förlagen liknar varandra: de har en bred utgivning samt en trogen läsar- respektive lyssnarskara.

På Semic lärde vi oss att de båda klassikerna Julstämning samt Bland tomtar och troll har utkommit under 109 år utan avbrott, medan Faktakalendern är en ungdom på sitt 47.e år. Semic har en bred utgivning - böcker för alla - med en tyngdpunkt på illustrerade fackböcker. 

Storytel är det unga förlaget som kanske helt ritar om den svenska förlagskartan. I somras höjde många ögonbrynen: Ett appföretag som köpte Norstedts förlagsgrupp eller, annorlunda uttryckt: uppstickaren som köpte Sveriges äldsta förlag.

Båda förlagen har kontroll över sin distribution. Bokmarknaden idag är tuff och det verkar krävas allt mer för att nå framgång. Kanske visar det sig att nyckeln till lönsamhet och stabilitet är att äga sitt eget innehåll.

Sist, men inte minst, båda förlagen har hängivna och diskussionsglada läsare som stadigt hör av sig.