Bokbranschens Redaktörspris 2017: Susanne Bardell Carlbring, Gothia Fortbildning

Redaktören bakom böcker som gör livet lättare – Bokbranschens Redaktörspris 2017 tilldelas Susanne Bardell Carlbring, Gothia Fortbildning

Juryns motivering:

Med sitt genuina hantverkskunnande i kombination med en oerhörd samarbetsförmåga, lyckas Susanne Bardell Carlbring lotsa de mest komplexa projekt i hamn. Hon omvandlar ämnesexperternas faktatexter till såväl läsvänlig litteratur som en smidig app, för både yrkesverksamma inom vården och andra som söker kunskap om barns hälsa och om olika former av neurologiska funktionsvariationer.

Om Susanne Bardell Carlbring:

Susanne Bardell Carlbring (född 1963) har ett långt förflutet inom bokbranschen och är redaktör på Gothia Fortbildning (tidigare Gothia Förlag) sedan 2005. Dessförinnan arbetade hon tre år som redaktör på Liber. Många har säkert stiftat bekantskap med böckerna Vänta barn som delas ut på Mödravårdscentralerna liksom Leva med barn som delas ut till alla föräldrar på Barnavårdscentralerna. Susanne Bardell Carlbring har arbetat med båda titlarna och även varit med att ta fram dem i översättningar för nyanlända. Senaste året har hon också arbetat med att omvandla Leva med barn till en app för att möta vårt nya sätt att läsa och ta till oss information.

Hon har även drivit förlagets utgivning inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och har stått bakom böcker som har gjort livet lättare för många, såväl enskilda individer som familjer och yrkesverksamma.

Sagt om Susanne Bardell Carlbring:

Carolina Lindberg, författare till bl.a. Föräldraboken – om autismspektrumtillstånd:
”Som författare blir jag glad av att få jobba med Susanne. Hennes genuina hantverkskunnande kombineras med ett nästan magiskt sätt att framföra sin förbättringsfeedback. När texten är färdig känner jag mig stolt och nöjd, och inbillar mig nästan att förädlingen av mitt manus gått av sig själv.”

Författarna till Leva med barn: Marie Köhler Barnhälsovårdsläkare, Antonia Reuter psykolog och psykoterapeut, och Johanna Tell distriktsköterska:

”Det har varit ett nöje att samarbeta med Susanne under alla dessa år där vi tillsammans, utifrån våra olika kompetenser, erfarenheter och perspektiv, varit delaktiga i att utveckla Leva med barn.” 

Prisnämnd för redaktörspriset 2017 är: 

Bertil Wahlström, J.A. Lindblads Bokförlag samt representant för Understödsfonden; Helene Atterling, Wahlström & Widstrand; Johanna Haegerström, Albert Bonniers Förlag; Esbjörn Knutsson, Akademibokhandeln, Sofia Brattselius Thunfors, Piratförlaget, Nina Västerbro, Natur och Kultur samt Stefan Skog, Bokförlaget NoNa.

Detta är den tjugofjärde årgången av priset, som förutom ett diplom också består av prissumman 10 000 kronor. Vinnaren presenterades vid Förlagsklubbens årsfest den 9 maj.

Susanne Bardell Carlbring kan nås på:

070-193 76 62

Ev. frågor kan också besvaras av Stefan Skog, Bokförlaget NoNa,

070-205 37 35.

Förlagsklubben 
c/o Svenska Förläggareföreningen
Drottninggatan 97, 5 tr,

113 60 Stockholm.

Tel: 08-736 19 65. Fax: 08-736 19 64.

www.forlagsklubben.se