Förlagsklubben spanar på danska bokbranschen

Förra året besökte vi den engelska förlagsvärlden, och i år var det dags för en minst lika spännande spaning i den danska förlagsvärlden! 

Även i Danmark så har upplagorna minskat under åren och det är en stor press på att de ska säljas på kortare tid, vilket är en naturligt svår balansgång. Ytterligare en likhet är att e-boksmarknaden ännu är liten rent volymmässigt. Däremot fick vi veta att det inte finns samma tradition av pocketböcker som i Sverige, och att den inbundna boken är marknadsledande. Och att de lade ner den danska förlagsklubben för några år sedan.

En av deltagarna sammanfattar dagen på ett mycket bra sätt: "Det var ett mycket intressant program och vi blev verkligen väl omhändertagna av kollegorna i Köpenhamn. Tyckte upplägget var tilltalande - frihet och gemenskap. Man tog sig dit och hem själv och de som ville kunde sedan välja en helg i Köpenhamn."

På programmet var följande:

Gyldendal - Nordens äldsta förlag, grundat 1787.

Ole Knudsen (utvecklingschef) med medarbetare gav oss en bakgrund om den danska marknaden samt om förlagets redaktionella och kommersiella inriktning. Gyldendal säljer mycket av storsäljarna och har idag viss bekymmer med mellansegmentet. En framgångsfaktor, som förlaget satsar mycket möda på, är att satsa och bygga författarskap långsiktigt.

Lars Ringhof Agency

Lars Ringhof är en tungviktare inom den danska förlagsvärlden och var förlagschef och förläggare på bl.a. Bonnier, Gyldendal och Egmont innan han grundade agenturen 2001. Lars profilerar sig som ”författarnas agent” och representerar mer än 25 framstående danska författare.

Egmont

L&R ingår i Egmont och är Danmarks näst största förlag. Vi fick en mycket intressant genomgång av förlagen gällande utgivningen vid Lindhard&Ringhof samt Läromedelsförlagen Alfabeta och Akademisk Forlag. L&R satsar på den digitala utvecklingen med både e-böcker och appar, även om det än är en liten marknad volymmässigt. När det gäller högskolan, så finns en efterfrågan på e-böcker - även om det inom den världen fortfarande kopieras väldigt mycket.