Tala med formgivare på formgivares vis ...FULLBOKAD!

På bara ett par sekunder bildar man sig en uppfattning om vad det är för bok man har framför sig, tack vare omslaget och formgivningen. Att förmedla rätt känsla är väldigt viktigt. När man kontaktar en formgivare för att be hen formge en hel bok, eller ett omslag, har man (oftast) en klar uppfattning om vad det är för typ av bok. Men hur förmedlar man det till formgivaren? Och hur kommunicerar man kring något så subjektivt som känslor?

Brukar du beställa formgivning är detta kursen för dig. Under kvällen kommer du bland annat få lära dig:

  • hur du kan matcha formgivare med bokprojekt och var du hittar nya formgivare
  • hur du kan presentera en bok i en brief (vad formgivaren behöver veta)
  • hur du redan från början ska förmedla vad du är ute efter (så att formgivaren slipper gissa och kan skissa utifrån givna förutsättningar)
  • vilken betydelse valet av typografi har
  • vad som kännetecknar ett bra och fungerande omslag idag
  • hur man med ganska små medel kan förändra ett omslags komposition (t.ex. genom att ändra storleken på typografin, beskära bilden annorlunda eller välja andra färgställningar)
  • hur man som beställare kan vara konstruktiv när man upplever att formgivaren har kört fast

Övningsuppgift: Till kursen ska alla deltagare ta med en bok vars formgivning är lyckad eller mindre lyckad samt motivera sitt val under en kort presentation på ca 5 minuter.

Kursledare är Nina Ulmaja. Nina har undervisat i grafisk design och typografi på Konstfack och Beckmans och arbetar i dag som designansvarig och formgivare på Albert Bonniers förlag. Bland alla priser och utmärkelser som hon har fått genom åren kan nämnas VM-brons i bokdesign samt Berlingpriset. Bland de mer kända omslagen som Nina Ulmaja har designat kan nämnas Lars Noréns dagbok, ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” och Tomas Tranströmers samlade dikter.

Lättare fika ingår under kvällen. För att gå denna kurs måste man vara medlem i Förlagsklubben. Obs! Begränsat antal platser. Först till kvarn ...


Sista anmälningsdatum
Datum
Plats
Drottninggatan 97, 5 tr Stockholm