Seminarium med Bea Uusma. Ingenjör Andrée - misslyckad ledare, men passionerad visionär

Årets svenska fackbok handlar om en misslyckad ledare, men en passionerad visionär. Det är minst sagt en hype kring Bea Uusma och hennes berättelse om ingenjör Andrée.

Välkommen den 15 maj på Förlagsklubbens seminarium då Bea Uusma bland annat ger oss insikt sin egen fascination, sin forskning och arbetet med boken. Efter seminariet är det årsfest då vi äter en bit och minglar!

  • Seminarium med Bea Uusma. Ingenjör Andrée. En misslyckad ledare men passionerande visionär kl. 17.00
  • Årsfest med utdelning av redaktörspriset kl. 18.00. 

Kostnaden för seminarium och årsfest är 190 kronor. (Dryck till självkostnadspris.) Anmälan är bindande och du ska vara medlem i Förlagsklubben.

Bea Uusma är född 1966 och är illustratör, läkare och författare. Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat i mer än hundra år. Och ständigt dyker frågan upp hur det kunde gå så snett och vad som – egentligen − var orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Solomon August Andrée var ingen vidare ledare och det projekt som han ägnat ett helt liv åt att förverkliga var dödsdömt när han lät kapa linorna till ballongen Örnen. Bea Uusma har varit fascinerad av Andrées luftfärd ända sedan hon fick med sig en bok om expeditionen från en fest för femton år sedan. Hon har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang återuppväckt denna tragiska polarexpedition. Här återberättar hon om den ödesstigna luftfärden parallellt med att hon berättar om sin egen fascination för berättelsen; passion och tragedi om vartannat. Boken ger dig kanske inte några goda råd, men en god inblick i ett svagt ledarskap.

Tidningen Chef, som rekommenderar boken, ger även rådet att du som ska läsa boken är ”du som har en dröm. Eller skulle vilja ha en.”

Bea Uusma belönades med Augustpriset och utsågs av Svensk Bokkonsts till en av de vinnande böckerna. Så här löd motiveringen från Augustprisets jury som utsåg den till Årets fackbok:

”Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.”

Svensk Bokkonsts motivering: ”Fantastisk presentation av en personlig skildring av Andréexpeditionens gåtor med känsla ända in i minsta detalj. Formgivet med stor finess och en förebild för den moderna fackboken. Variationsrik layout som tar till vara och strukturerar upp det spretiga materialet till en överskådlig, inspirerande helhet. Befriande nördig bok med snygga illustrationer och faktapresentationer för den som vill veta allt och lite till om Andréexpeditionen. Formgivare: Lotta Kühlhorn, förlagsredaktör: Lars Molin.”

Sista anmälningsdatum
Datum
Plats
Norstedts, Tryckerigatan 4, Stockholm