Kursnyhet! Sakprosans dramaturgi och anatomi

Förlagsklubben ger nu en helt ny kurs med fokus på sakprosa. Kursledare är förläggaren Martin Kaunitz.

Hur ser sakprosans utmaningar ur ett förlagsperspektiv ut idag? Hur jobbar man med författare som är experter på sitt ämne men ovana att skriva bok? Hur ska man förhålla sig till själva formen och formatet? Vad är skillnaden mellan en journalistisk text i artikelform respektive bokform och var går gränsen mellan populärvetenskap och vetenskap? Och kan man egentligen ha noter i en ljudbok?

Utifrån en rad exempel, från Truman Capote och Åsne Seierstad till Augustprisbelönade Magnus Västerbro, går kursledaren igenom de grundläggande strategier och verktyg som står till buds när man initierar, projektleder och redigerar facklitterär text – och diskuterar de utmaningar och möjligheter som sakprosan möter i vår faktaresistenta och snuttifierade digitala epok.

Om kursledaren: Martin Kaunitz är förläggare med lång erfarenhet av sakprosautgivning på Sveriges största förlag. Han blev 2000 sakprosaförläggare på Norstedts och värvades 2007 till Albert Bonniers förlag med uppdraget att starta en facklitterär lista. Under våren 2019 grundade han tillsammans med Thomas Olsson det egna förlaget Kaunitz-Olsson. Martin Kaunitz har varit förläggare åt bland annat Åsne Seierstad, Karin Johannisson, Karin Bojs och Ola Larsmo och han har arbetat med böcker som Svensk maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson, Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran, Det enda könet av Katrine Kielos, Vargattacken av Lars Berge och Augustprisbelönade Svälten av Magnus Västerbro. Och allt började med att han som praktikant på Atlantis fick göra register till Peter Englund. Martin Kaunitz är vid sidan av förlagsarbetet sedan många år djupt engagerad i Svenska PEN.

Datum: 7 november
Tid: 18.00–21.00
Plats: Förläggareföreningens lokaler, Kungstensgatan 38, 2 tr.
Pris: 1 350 kr

Lättare förtäring ingår under kvällen. För att gå denna kurs måste man vara medlem i Förlagsklubben. Anmälan är bindande. Eventuell avbokning sker vid uppvisande av läkarintyg.

 

 

Grundläggande
Sista anmälningsdatum
Datum
Plats
Kungstensgatan 38 2 tr, Stockholm