Språkriktighetskurs – få bättre koll på skrivreglerna

Har du koll på skrivreglerna och hur de har uppdaterats? Hur ser Språkrådet i dag på vanliga tvistefrågor som exempelvis sin eller hans, före eller innan, varken eller vare sig? När bör man välja a-form och när bör man välja e-form på adjektivet när adjektivet beskriver en person, t.ex. den välvillige/välvilliga läsaren? Och hur är det egentligen med de och dem – finns det någon anledning att fortsätta skilja mellan dem i skrift, eller skulle det t.o.m. fungera lika bra med dom?

Under kvällen kommer du att utifrån konkreta exempel få möjlighet att diskutera några språkriktighetsfrågor och hur man kan förhålla sig till dem. Ett mål är att du ska få med dig praktiska ”verktyg” för språkgranskning och redigering och även råd om hur du kan resonera t.ex. i textsamtal med författare.

Vi går också igenom användbara språkliga hjälpmedel som skrivregelsamlingar, ordlistor och ordböcker i både tryckt och digital form, och hur man får ut mest av dem. Kursen innehåller även en kort presentation av de viktigaste nyheterna i den nya utgåvan av Svenska skrivregler – en oumbärlig bok för alla redaktörer, korrekturläsare och andra som arbetar med att skriva och granska text.

Om kursläraren:

Gabriella Sandström är examinerad språkkonsult i svenska och arbetar som språkvårdare på Språkrådet. Hon har mångårig erfarenhet från förlagsbranschen, bland annat som fackboksredaktör.

Datum: 21 november
Tid: 18.00–21.00
Plats: Förläggareföreningens lokaler, Drottninggatan 97, 5 tr.
Pris: 1350 kr

Lättare förtäring ingår under kvällen. För att gå denna kurs måste man vara medlem i Förlagsklubben. Anmälan är bindande. Eventuell avbokning sker vid uppvisande av läkarintyg.

 

Grundläggande
Sista anmälningsdatum
Datum